Vad är viktigast på jobbet?

jul 9, 2020 |

Många olika faktorer spelar in på hur de anställda trivs på sin arbetsplats samt till vilken grad de känner att deras arbetsinsats är behövd och gör skillnad. Vi har funderat på vad som faktiskt är viktigast och beslutade att undersöka frågan själva. I den undersökning som Ryska Posten Bemanning har tagit fram tillsammans med Sifo visar resultatet att trevliga kollegor är en av de saker som stockholmare värderar absolut högst på en arbetsplats. Vad har det för betydelse när många fortsatt arbetar hemifrån?

Även i digitala tider är det viktigt att ni som företag håller ihop era team trots att ni inte träffas som vanligt varje dag. Kommunikation, tillgänglighet och att aktivt arbeta för att behålla den sociala biten av arbetet blir viktigare än någonsin. Den undersökning som Ryska Posten Bemanning genomfört tillsammans med Sifo visar att trevliga kollegor är i särklass viktigast för trivsel på jobbet – 63% av alla stockholmare värderar det högst, följt av intressanta arbetsuppgifter och bra lön på andra och tredje plats.

Digitala relationer

Att leda ett motiverat och inspirerat team på distans ställer extra höga krav på ledarskapet och förmågan att ta initiativ för att upprätthålla trivseln samt den goda stämningen kollegor emellan. Om du arbetar som ledare kan det vara bra att fundera över dina bästa egenskaper som chef och hur du kan applicera dem på distans samt använda dessa för sammanhållningen. Om du själv är osäker, fråga dina medarbetare!

En bra utgångspunkt för era digitala jobbrelationer är att digitalisera era vanor för hur ni umgås på kontoret. Det innebär att ni kan behålla och utveckla företagskulturen som troligtvis redan finns inarbetad och skapar en härlig känsla av gemenskap.

Ta initiativ till att umgås

För att uppnå känslan som en promenad till köket och en kopp kaffe skapar kan ni dricka kaffe tillsammans via Zoom, Teams eller den videoplattform ni använder. En helt vardaglig aktivitet som är så viktig för att umgås med sina trevliga kollegor. Boka in ett kaffemöte och fika tillsammans!

Att skratta tillsammans skapar en god sammanhållning och kreativa team som litar på varandra. En digital AW, kickoff med frågesport, musikquiz eller annan aktivitet gör att ni kan umgås en stund. Passa på att teama ihop två kollegor som tycker det är roligt att förbereda aktiviteter så får de möjlighet att spendera tid tillsammans över en uppgift som inte är strikt jobbrelaterad.

Att tvingas slå på videon på möten är ingenting alla jublar över, och ibland tillåter inte tekniken att alla medarbetare slår på kameran samtidigt. Däremot kan det vara värdefullt att boka in förbestämda videomöten där ni kan se varandra. Passa på att göra det när ni har möten i mindre grupper och se till att alla är förberedda på att det är just ett videomöte.

Sammanfattningsvis är det viktigt att behålla teamkänslan och företagskulturen ni har på kontoret, även i digitala tider, så att era medarbetare fortsatt ska kunna få energi av sina kollegor. Ta initiativ för att se till att det görs. Och glöm inte att se fram emot hur mycket ni kommer att uppskatta att träffas när det är läge att arbeta från kontoret igen!

Åsa Lindroos

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt