Ta tillvara på den yngre generationens drivkraft

maj 31, 2021 |

Ungdomar och unga vuxna som söker jobb utan någon större arbetslivserfarenhet kan ofta stöta på fördomar och tuffa anställningsintervjuer. Vi vet alla att en avgörande faktor när du söker jobb är ditt CV och dina arbetslivserfarenheter. Men är det rätt väg att gå från arbetsgivarens sida? Varför försöka identifiera vilka erfarenheter kandidaten saknar? Kan vi lära av våra ungdomar och unga vuxna istället? De är ju trots allt nästa generation som sitter inne på mycket relevant information om framtiden.

Höga krav, en ofta stereotyp förväntansbild hos arbetsgivaren och tuff konkurrens baserad endast på meriter. Det är en verklighet som många ungdomar och unga vuxna möter när de söker jobb. Lägg då till att personen i fråga är rejält nervös och oerfaren i en intervjusituation. Historiskt har det funnits en prestige i att hålla en ”tuff” intervju, likväl som att klara sig igenom en sådan och faktiskt vara den som får jobbet.

Du som arbetsgivare kan fundera över om detta är rätt väg att gå. Du har förmodligen allt att vinna på att istället få kandidaten att känna sig värdefull redan när hen kliver in i rummet. En kandidat som känner sig självsäker och avslappnad kommer leverera bättre på intervjun och förmodligen också våga dela med sig på ett mer personligt plan. Något som leder till att du får ut mer av intervjun.

Fokusera bortom arbetslivserfarenhet

Låt oss förklara. Digitaliseringen och utvecklingen har aldrig gått snabbare. Detta har sina fördelar men leder i många fall också till en onödig klyfta och en kommunikationsmiss mellan en person som arbetat en stor del av sitt liv och en ung person som är precis i början av sin karriär. Unga idag besitter så mycket kompetens tack vare digitalisering, gaming och internet redan innan de börjar jobba. Kompetens som inte syns i ett CV och som därför riskerar att inte lyftas fram i en intervju där arbetsgivaren endast fokuserar på tidigare arbetslivserfarenheter. Det du då riskerar att gå miste om är att få se det driv och de personliga erfarenheter som kan komma att bli en tillgång på arbetsplatsen. Att som arbetsgivare vara nyfiken på kandidatens livserfarenhet och personliga intressen kan vara avgörande. Idag besitter den yngre generationen kunskaper som är nödvändiga för företag att känna till och ta vara på.

Hur kan du som arbetsgivare hjälpa en kandidat att känna sig mer bekväm i en intervju? Och samtidigt få ut mest relevant information? Vi delar med oss av några tips kring hur vi tänker när vi rekryterar.

 • Ta reda på vem personen är, inte vem som svarar bäst på frågorna
  Bygg upp en anställningsintervju utifrån den person du ska träffa. Ditt mål ska vara att få kandidatens personlighet att komma fram, det handlar inte om vem som svarar bäst på frågorna du ställer. Få gärna personen att skratta under intervjun, det skapar en känsla av ett samtal istället för en intervju.
 • Avdramatisera din maktposition
  Kan du inleda med något som avdramatiserar din maktposition? Nästan alla som kliver in i en intervju, oavsett roll, upplever inledningsvis en känsla av nervositet. En intervju ska vara ett positivt samtal där du dessutom vinner på att få kandidaten att känna sig avslappnad, då får du se personens alla sidor.
 • Rekrytera på potential
  Stirra dig inte blind på erfarenheter utan rekrytera istället på potential. Se fördelar i nästa generations annorlunda åsikter, nya fritidsintressen eller tidsfördriv. Vad de unga sysslar med idag är värdefullt i framtiden.

 • Ställ frågor kring personens LIVSerfarenhet och inte bara ARBETSLIVSerfarenhet
  Lär dig identifiera kandidatens styrkor utifrån personens intressen och livserfarenhet.

 • Se fördelar, istället för hinder, i att du kan forma en ung och oerfaren person
  En ung person med ett blankt CV är ofta väldigt lyhörd, nyfiken och förändringsbenägen. Att inte ha tidigare erfarenheter att blicka tillbaka på skapar ofta ett driv att vilja prestera och lära sig. Det är en stor fördel för dig som arbetsgivare!

Gabriela Montenegro

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt