Rekryteringsmjukvara – hiss eller diss?

sep 9, 2021 |

Visste du att hela 75 procent av alla företag i USA idag använder sig av automatiserade rekryteringsprocesser? Tittar man enbart på Fortune 500-bolag så landar siffran på hela 99 procent. Det visar en färsk studie från Harvard Business School. I vår jakt på att få mer tid över spelar vi ett högt spel. Vilka risker finns med att effektivisera och digitalisera något så personligt som en rekrytering? Kan vi ens ersätta en face-to-face rekrytering med automatiserade rekryteringsprocesser?

Bra kandidater riskerar att sorteras bort

Enligt studien från Harvard Business School visar forskning att marknaden för nya rekryteringsmjukvaror växer stadigt. Syftet med en rekryteringsmjukvara är att genom vissa förutbestämda parametrar avgöra om kandidaten passar jobbet eller inte. En tidseffektiv metod som sparar resurser hos bolaget som rekryterar, men som också riskerar att sortera bort bra kandidater som av någon anledning inte klarar de uppsatta kriterierna. Alltför snävt uppsatta kriterier för tjänsten kan i värsta fall leda till att en perfekt kandidat sorteras bort på grund av endast en, egentligen ganska obetydlig, detalj. Vissa personer med begränsad arbetslivserfarenhet har också svårt att komma vidare i karriären då de inte får chans att framhäva andra goda kvaliteter.

Vikten av att ta hänsyn till livserfarenhet

Att väga in mjuka värden såsom personlighet, livserfarenheter, livshändelser som har påverkat CV:t och andra liknande faktorer är viktigt att ta hänsyn till. Något en personlig intervju mellan kandidat och rekryterare fångar upp på ett helt annat sätt än en digitaliserad rekryteringsprocess. Vi skrev tidigare i år en artikel om vikten av att ta hänsyn till livserfarenhet och inte bara arbetslivserfarenhet. Att som arbetsgivare se till helheten och ibland våga ”chansa” på en något mer oerfaren person är ofta berikande för företaget. Det skapar också möjligheter för unga på arbetsmarknaden.

Vår Account Manager Eric sitter i daglig dialog med företag som vill rekrytera personal. Eric delar med sig av några tips på hur företag kan effektivisera sin rekrytering, utan att gå miste om viktiga personliga egenskaper hos kandidaten. Något som en rekryteringsmjukvara riskerar att missa.

  • Ta hjälp av kvalificerade tester som en del i rekryteringsprocessen. Se dock testerna som ett komplement och en vägvisare, snarare än att stirra dig blind på resultatet.
  • Digitalisera andra delar av processen som inte påverkar kandidatens möjligheter att lyfta fram sin personlighet. Kan du till exempel digitalisera referenstagningen?
  • Genom att vara ett sammansvetsat team som jobbar med alla delar av en rekrytering går det att hitta bra synergier och smarta genvägar som frigör tid. Jobbar ni tight tillsammans kan ni säkert tipsa varandra om kandidater!

Eric Månsson

Account Manager

Maila mig!
070 – 009 99 06

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt