Rekrytera mångkulturellt

feb 14, 2022 |

Vi människor har en tendens att oftast välja den väg som vi har tagit tidigare. Det är enklast att göra det som känns bekant och som vi vet att vi kan. Det gäller även vilka människor vi väljer att umgås med och när vi ska anställa nya kollegor. Det är kanske lättast att göra som vi alltid har gjort, men är det verkligen vägen till utveckling, inspiration och framgång? Fler bolag behöver våga tänka nytt och anställa mångfaldigt. Det gör stor skillnad för bolaget, men också för samhället. Vi bad Kadra Ferej, en av organisationen Right By Me:s många engagerade ungdomar, att dela med sig av personliga erfarenheter och förhoppningar inför framtiden.

Jag heter Kadra Ferej och är 21 år gammal. Jag kom till Sverige 2014 från Eritrea. Livet i Eritrea för en tjej är helt annorlunda, i mitt hemland ska man gifta sig och skaffa barn. Man får inte bestämma över sin framtid själv. Mina kompisar som är kvar i Eritrea har redan fått barn eller anslutit sig till militären. Om jag hade bott kvar i mitt hemland hade jag förmodligen varit mamma nu. Jag hade lärt mig att läsa och skriva eftersom jag fick gå i skolan, men jag fick inte ha en yrkesutbildning. Kvinnors framtid är redan förutbestämd, de ska arbeta i hemmet, ta hand om barnen, laga mat och arbeta i jordbruket. Min mamma gifte sig när hon var 14 år och hon fick inte studera.

Att komma till Sverige blev en krock för mig. Här finns möjligheten att plugga och utveckla sig själv. Något positivt men överväldigande.

Att skapa förändring

Jag hittade Right By Me genom det fotbollslag jag började spela i. En annan tjej i laget, Rana, är programutvecklare på Right By Me och hon berättade om möjligheterna till aktiviteter, utveckling och gemenskap via organisationen.

Right By Me har gjort stor skillnad för mig och hjälpt mig väldigt mycket på många sätt. Jag har tack vare organisationen fått en möjlighet att komma in i samhället och har även fått kontakter som har gett mig jobb. Jag har till exempel filmat hockeymatcher och jobbat som publikvärd på Friends Arena. Jag har också utbildat mig till fotbollsdomare med hjälp av Right By Me. Framför allt har jag utvecklats som person och förbättrat mitt självförtroende och min självkänsla. Något som ligger till grund för det mesta.

Sedan jag kom till Sverige har jag själv kunnat bestämma över mitt liv. Jag har valt en gymnasieutbildning som är ovanlig, inte bara för att jag kommer från en annan kultur, utan för att jag är tjej. Jag går på en bygglinje på gymnasiet och ska bli murare. Jag är den enda tjejen i hela skolan, vilket jag såklart tycker är tråkigt. Men, om inte jag föregår med gott exempel, då kommer det aldrig att bli förändring. Vi behöver fler kvinnor i typiskt manliga yrken. Precis som fler företag behöver medarbetare från andra kulturer.

I framtiden vill jag jobba som murare eller plattsättare, och sedan plugga vidare för att kunna arbeta inom facket för byggarbetare. Jag är redan medlem i Byggnads fackförbund och får varje månad en tidning som jag läser, jag försöker lära mig så mycket som möjligt om branschen. I februari ska jag gå på ett möte för kvinnliga byggnadsarbetare. Jag vill lära mig mer om hur tjejer och utrikesfödda upplever branschen, jag vill göra skillnad och skapa förändring för dessa människor.

Mångfald ger nya perspektiv

Min förhoppning är att fler företag ger chansen till unga och mångkulturella personer, att fler företag vågar satsa på dessa personer. För om man inte ens får en chans, hur ska man då kunna utvecklas och skaffa sig erfarenhet? Detta skapar också fler positiva effekter som att fler unga ser att de faktiskt kan bidra och göra skillnad i samhället. Det blir en positiv spiral.

Företag som vågar anställa mångkulturella personer får också fler och nya perspektiv från sina medarbetare. Våga ta in personer från en annan bakgrund än din egen, eller de du oftast umgås med. Våga ta in personer i olika åldrar och olika kön, våga anställa mångfaldigt. Det gör stor skillnad, eftersom alla har olika idéer och olika erfarenheter så bidrar det med stor utveckling till företaget.

Jag önskar att fler av oss utrikesfödda ungdomar får chans att berätta vår historia och bli hörda. Vi vill utvecklas, jobba och göra skillnad i Sverige. Vi vill bli en del av samhället och också bidra till det. Jag hoppas att företag i Sverige vill hjälpa till att ge oss en chans. Inte bara för vår skull, utan för er egen. Det gör samhället mer hållbart.

Några avslutande tankar till er arbetsgivare:

  • Våga vara ett företag som går utanför boxen och tänker nytt. Det skapar utveckling för individen, för företaget, men även för samhället.
  • Utbilda nya personer. Ge unga personer en chans genom att ge dem korta utbildningar. De kanske inte har helt rätt erfarenhet eller utbildning, men de har mycket annan erfarenhet och idéer som kan utvecklas vidare.
  • Gör en liten förändring, det skapar stora förändringar längre fram. Byt perspektiv och var det företag som går längst fram i ledet när det kommer till att skapa ett bättre samhälle. Var det företag där kön, ålder eller bakgrund inte spelar någon roll. Alla är välkomna.

Kadra Ferej

Gästförfattare

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt