Kombinera studier och jobb
Livspussel. Framtidsoro. CV-press. Vi blir tidigt matade med fraser som ”Det kommer se bra ut på CV:t” eller ”Hur ska du förklara den där luckan i CV:t för en framtida arbetsgivare?”. Kraven som ställs på oss både utifrån och de vi ställer på oss själva kan vara skyhöga och framkalla stress och press. Det är viktigt att hitta en balans mellan studier, jobb och fritid för att skapa en hållbar och långsiktig positiv spiral.
Ibland krävs ett extrajobb vid sidan av studierna för att dryga ut studiebidraget. Kanske vill du bo i en viss stad eller kunna göra dina favoritaktiviteter på helgerna? Eller kanske vill du känna att du har relevant erfarenhet att använda när du senare ska söka en heltidstjänst. Oavsett vad som motiverar dig så finns det några aspekter att ha i åtanke för att skapa en fungerande vardag. Vi på Ryska Posten Bemanning har listat vad du ska tänka på för att hitta en bra balans mellan studier, jobb och fritid:
Planera
Fråga dig själv hur mycket tid du vill och kan lägga på de olika delarna i pusslet. En kalender där du får en tydlig överblick av obligatoriska seminarier, föreläsningar och tentor är ett bra verktyg för att kunna planera din tid och vilka dagar samt perioder du har tid till att jobba. Se också till att planera in saker som ger dig energi på fritiden, oavsett om det är träning, att träffa kompisar eller att bara vila och ladda batterierna. Utan planering riskerar du att hamna i en situation som känns stressig och spretig, då du gör lite av allt hela tiden utan någon riktig struktur.
Fokustider
Vissa fokuserar som bäst de första ljusa timmarna på dagen. Andra jobbar som bäst sent på kvällen när mörkret har lagt sig. Kanske är du en person som sätter upp tider under dagen för att varva fokus med aktiv vila? Lär känna dig själv och sätt av speciella fokustider för viktiga uppgifter att bli gjorda. Ett tips är att sätta ett alarm på 45 minuter (eller den optimala tid du kan fokusera i sträck) när du sätter dig ner för att koncentrera dig på en uppgift. När klockan ringer är det dags att ta en paus på några minuter där du dansar av dig till din favoritlåt eller hämtar en ny kopp kaffe. Allas fokustider är olika, lär känna dina så kommer du att arbeta mer effektivt.
Sätt gränser
Ta inte på dig för mycket och säg ifrån om kraven på dig känns orimliga. Stanna upp och känn efter ibland. Du känner dig själv bäst och vet när det är dags att dra i handbromsen. Prata med din lärare eller chef för att se om ni kan hitta en alternativ väg eller om du kan få några värdefulla tips som kan underlätta din situation.
Be om stöd
En förutsättning för en fungerande balans med ett jobb vid sidan av studierna är att din arbetsgivare är medveten om att din huvudsakliga syssla är dina studier. Var ärlig med att belastningen i skolan varierar under olika perioder och att du kan behöva anpassa ditt jobbschema utifrån det. Att ha en förstående och stöttande chef kan lätta även de tyngsta av axlar. Kommunikation är ofta lösningen för en gemensam bild, våga be om stöd och anpassning där det krävs.
Semester? Perfekt tid för extrajobb.
Har du sommar- eller jullov? Eller kanske bara en extra långhelg? Ta tillvara på dessa lov som en möjlighet att få jobba lite extra. Självklart är lovet även till för vila och återhämtning, men det är också ett bra tillfälle att tjäna lite extrapengar eller att få till lite fler jobbtimmar på företaget du sedan vill söka heltidsjobb på. Många företag behöver förstärkning i samband med att deras ordinarie personal tar semester, ta chansen att visa framfötterna!
Vila
Sov, läs, titta på serier, ta en promenad, umgås med vänner, meditera eller träna. Gör vad du behöver för att slappna av och ladda om mellan arbetspass och tentor.
Kom ihåg att inte stressa över framtiden. Om du lägger upp din tid smart och taktiskt så kommer du kunna ta karriären dit du vill och samtidigt må bra. Lägg grunden för din positiva spiral med en kombination som passar just dig, just nu.
Lycka till!