Hur nätverkar du smart?

jun 23, 2021 |

Vi föds alla med en inbyggd social förmåga. Redan som små är det viktigt för oss att vara en del av ett sammanhang. Som små är det också så självklart, alla leker med alla på dagis och små barn är inte färgade av åsikter och normer. Borde vi ta inspiration från små barn och våga kasta oss in i alla möjliga sammanhang med nya människor? Kanske. Vad vi vuxna förmodligen borde kunna göra lite mer av i alla fall är att våga ta kontakt med nya människor, även senare i livet. Att nätverka kan ge dig många fördelar, socialt såväl som i arbetslivet

Så länge vi människor har funnits på jorden har sociala sammanhang varit av yttersta vikt, förr i tiden handlade det till och med om överlevnad. Som tur är betyder det för oss idag inte liv eller död, men forskning visar på att vi även idag mår bra av sällskap och sociala sammanhang. Något annat som människan mår bra av är att hjälpa andra. Genom att hjälpa andra hjälper vi även oss själva. Forskare vid UCLA och Yale University genomförde en studie då vuxna försökspersoner under några veckor hjälpte främlingar och vänner extra mycket med småsaker. Resultatet visade att försökspersonerna uppvisade bättre mående generellt men också en bättre stresstolerans under dagar då de hjälpte andra. Hur kan vi använda oss av denna kunskap på ett smart sätt för att stärka vårt personliga varumärke och skapa fördelar i karriären?

Tjänster och gentjänster

Utöver de hälsofördelar det ger att socialisera och att hjälpa andra så kan ett smart nätverkande från din sida skapa enorma möjligheter. Att nätverka smart handlar självklart aldrig om att utnyttja någon eller att använda sig av någons ställning i näringslivet för att själv ta sig fram. Utan ett sunt och smart nätverkande är en win-win, dvs ”tjänster och gentjänster” mellan båda parter. Ett bra nätverkande ska kännas kul och det ska ge lika mycket att hjälpa någon annan som att själv få ta del av nätverkandets fördelar.

Genom att nätverka smart och alltid bemöta andra med respekt och ett extra leende eller en hjälpande hand har du redan kommit långt. Du bygger upp en liten armé av människor som lägger ett gott ord för dig längs vägen, ibland är du medveten om att det sker, ibland inte. Med ett gott nätverkande där du också ger tillbaka, bygger du upp ditt personliga varumärke. Något som inte minst är viktigt i arbetslivet och genom din karriär.

Konsten att bygga upp ett kontaktnät

Att ha ett stort kontaktnät och någon som lägger ett gott ord för dig när du till exempel söker jobb är såklart en stor fördel. Vi har alla olika förutsättningar och detta är för många ingen självklarhet. Att nätverka och bygga upp ditt personliga varumärke är dock något som till stor del ligger i dina händer, dvs du behöver göra jobbet och det är aldrig för sent. Har du inte haft de bästa förutsättningarna eller det största kontaktnätet från start, se det som en utmaning! Du har allt att vinna på att våga nätverka.

Hur gör du då rent konkret? Om du idag inte har ett stort nätverk?

 • Erbjud dig att hjälpa andra eller att lägga ett gott ord för någon annan, då kommer andra att göra samma sak för dig
 • Bygg upp din LinkedIn-profil och var aktiv. LinkedIn är ett affärsnätverk där du har möjlighet att knyta kontakter med både gamla och nya bekantskaper.
 • Gå lite utanför din comfortzone och engagera dig t.ex. i en diskussion på nästa seminarium eller utbildning där du deltar
 • Var öppen och se möjligheter. Ofta handlar nätverkande om en positiv inställning och att du tar de möjligheter som dyker upp.
 • Även om det känns lite läskigt och ovant, utmana dig själv och mingla lite extra på nästa privata tillställning där du befinner dig. Sannolikheten är stor att du träffar någon som jobbar med något du kan relatera till. Kan samtalet till och med ge dig en ny kontakt på LinkedIn eller skapa ett möte?

När du väl har börjat bygga upp ditt nätverk krävs det också lite investering i tid att vårda det. Hör av dig då och då till dina kontakter. Ta en lunch med en gammal kollega. Håll ögon och öron öppna om det finns något du kan hjälpa till med. På så sätt håller du dig också uppdaterad på vad som händer i ditt nätverk och vad som eventuellt kan vara av betydelse för dig. Tänk på att – ”ta hand om” ditt nätverk och bjud till om du kan!

”Nätverk är relationer för mig”

Någon som genom åren har byggt upp ett stort nätverk är ledarskapskonsulten
och coachen Lotta Christensson från Market Cap. Lotta är en stjärna på att nätverka,
både i privata sammanhang och på jobbet. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Vad betyder nätverkande för dig?
Tack! Det här med nätverkande är en speciell och lite laddad fråga för mig. Jag har inte förrän det senaste året tänkt på att jag har ett stort nätverk. Jag ser det inte som ett nätverk utan som relationer. Relationer för mig kan vara alltifrån en första kontakt, till någon som jag har känt riktigt länge. När jag ser det på det sättet blir det också lite mer avslappnat och lite roligare.

Redan som liten tyckte jag det var kul att lära känna mina klasskamrater, jag var genuint nyfiken på vad de tyckte om och vad de hade för intressen. Jag är väldigt social och har genom livet haft många kontaktytor. Skoltiden, universitet, olika jobb och nu genom mina barns aktiviteter och umgänget i området där vi bor.

Idag betyder nätverkande väldigt mycket men jag ser det fortfarande som relationer. Jag är en person som hellre tar upp mobilen eller tar ett teamsmöte än skickar ett mail eller sms. Jag har många runt omkring mig som jag kan bolla både privata saker och arbetsliv med – det är fantastiskt och ovärderligt!

I början av pandemin var jag tveksam till hur jag skulle kunna göra mitt jobb lika bra utan fysiska möten, mitt jobb innebär att coacha och utbilda personer. Otroligt nog har det gått över all förväntan. Jag har haft många värdefulla digitala möten som har bidragit till fina relationer. Dessa är nu såklart också en del av mitt nätverk på LinkedIn.

Minns du någon situation då nätverkande har varit extra avgörande i din karriär?
Absolut, hela mitt arbetsliv bygger på direkta och indirekta kontakter. Mitt första jobb på H&M var genom en vän som skulle sluta, han ringde upp mig och undrade om jag kunde skicka in mitt CV. Jag skulle precis börja söka jobb och hade både praktiserat och jobbat i olika H&M-butiker medan jag gick på universitetet. De kontakterna blev mina referenser och vägde såklart mycket in i processen. De kunde styrka vem jag var och hur jag var som person!

Till sist – Har du något tips till våra läsare när det kommer till att nätverka?
Absolut!

 • Var dig själv och se kontaktytorna som en relation
 • Alla blir glada av att bli kontaktade eller ”tänkta på”
 • Får du chansen att rekommendera någon du tycker gör ett bra jobb, gör det!
 • Var inte rädd för att be om hjälp eller fråga om råd från andra
 • Var intresserad och lyssna på vad andra har att säga, att få nya och annorlunda perspektiv är så givande!
 • Ha kul! I slutändan är det din energi som smittar av sig på andra och som gör att man hittar något gemensamt ihop!

Caroline Hagen

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt