Hur bygger du en talangpool?

maj 25, 2023 |

Tid är ofta en viktig faktor i en rekryteringsprocess. Processen får inte tappa fart och kandidaterna i processen behöver hållas varma. Att ligga steget före genom att redan vid start ha intressanta kandidater kan vara avgörande. Att bygga en talangpool är ett relativt enkelt men effektivt sätt för att ligga i framkant. Vår säljchef Adam delar med sig av sina bästa tips för att bygga en långsiktig talangpool.

Proaktivt arbete ger fördelar

Många av de företag jag träffar framhäver tydligt att de har en kompetensbrist. Andra företag lyfter fram att de har lyckats rekrytera medarbetare med rätt sorts kompetens, men att det innebär väldigt mycket arbete varje gång de behöver ersätta en anställd eller fylla på med nya talanger. Oavsett utgångsläge är det alltid en fördel att vara proaktiv i sin jakt efter nya talanger och att därför ha ett strategiskt och kontinuerligt arbetssätt kring detta. Att bygga upp en talangpool helt enkelt.

Som bemanning- och rekryteringspartner träffar vi på Inte Bara Post Bemanning kontinuerligt lovande talanger, främst inom kontorsservice, business support och ekonomi. För att vi ska kunna korta ner ledtiden under aktuella uppdrag hos våra kunder arbetar vi aktivt med talangpooler. Förutom att ha just aktuella kandidater i pipen så ger en talangpool fler fördelar.

– Inte minst ger det oss en indikation på kandidatmarknaden just precis nu och vilka färdigheter som är lätta respektive svårare att få tag i. Kandidaternas kvaliteter och färdigheter håller oss kontinuerligt uppdaterade, säger Adam Falk.

Tips på vägen

Att bygga upp och bibehålla en talangpool för framtida rekryteringsbehov är en strategisk åtgärd som kan hjälpa rekryterande chefer att snabbt hitta kvalificerade kandidater när behov uppstår. Jag delar gärna med mig av några steg som jag brukar använda för att bygga upp och underhålla en talangpool:

 • Identifiera dina behov
  Först och främst bör du tydligt definiera vilken typ av kompetens du behöver i din organisation. Analysera vilka befattningar som kan bli vakanta i framtiden och vilken typ av talang som krävs för att fylla dem.
 • Sök aktivt efter talang
  Gå ut och sök aktivt efter talanger som matchar dina behov. Använd dig av olika plattformar som t.ex. sociala medier, professionella nätverk, branschevenemang eller universitet och högskolor. Genom att proaktivt hitta och skapa kontakt med potentiella kandidater kan du bygga upp en pool av intressanta talanger.
 • Engagera dig i branschrelaterade gemenskaper
  Delta i branschrelaterade diskussionsforum, onlinegrupper och sociala medieplattformar där talanger och yrkesverksamma inom ditt område samlas. Genom att engagera dig och dela kunskap och insikter kan du bygga relationer med potentiella kandidater och locka dem till din talangpool.
 • Använd en karriärwebbplats eller rekryteringsplattform
  Skapa en attraktiv karriärwebbplats eller använd en rekryteringsplattform där kandidater kan lämna sitt CV och information om intressen och karriärmål. Genom att göra det enkelt för kandidater att registrera sig och lämna sina uppgifter kan du bygga upp en pool av potentiella kandidater.
 • Använd relationsbaserade rekryteringstekniker
  Detta är min personliga favorit. När du har identifierat potentiella kandidater, börja bygga relationer med dem. Skicka personliga meddelanden, bjud in dem till nätverksevenemang eller erbjud möjligheter till mentorskap eller rådgivning. Genom att visa genuint intresse för deras karriär kan du skapa starka relationer som kan gynna både dem och din organisation på lång sikt.
 • Uppdatera och underhåll din talangpool regelbundet
  Se till att hålla din talangpool uppdaterad och relevant. Kontakta och interagera med kandidaterna regelbundet för att hålla dig informerad om deras karriärförändringar och intressen. På så sätt kan du följa deras utveckling och vara redo att nå ut när det finns ett lämpligt rekryteringsbehov.
 • Använd CRM-verktyg (Customer Relationship Management)
  Implementera ett CRM-verktyg med syfte att hantera och organisera dina kandidatrelationer, att ha struktur i bearbetningen är A och O för att lyckas i längden.

Stort lycka till på resan mot din talangpool!

Adam Falk

Head of Sales & Partner

Maila mig!
073 – 542 36 82

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt