Bemanningsbranschen – ett jättekliv mot fast anställning

feb 28, 2023 |

Bemanningsbranschen har kanske inte alltid haft det bästa ryktet. En vanlig uppfattning kan ibland vara att bemanningsföretag tar arbeten från unga som därför inte får chansen till det första jobbet och den första fasta anställningen. Stämmer det verkligen?

Bemanningsbranschen skapar en robust grund

Vi i Bara Posten-familjen ser det annorlunda. Som konsult hos oss bygger du upp ett relevant CV, skaffar dig branscherfarenhet och skapar ett kontaktnät. Allt detta bidrar till en ovärderlig grund att stå på som är direkt nödvändig när du som ung ska landa den där första fasta anställningen. Som konsult har du dessutom två företag i ryggen, bemanningsbolaget som arbetsgivare och företaget där uppdraget pågår, vilket ofta är en stor fördel. Du tillhör två familjer helt enkelt.

Att vara konsult ger dig tillgång till ett stort nätverk av intressanta företag och uppdragsgivare, samtidigt som vi på Bara Posten Bemanning ger dig coaching, trygghet och stöd vid sidan. Att som bemanningsbolag få möjlighet att matcha unga människor, ofta utan någon omfattande arbetslivserfarenhet, med företag som söker personal är en viktig pusselbit i samhället. Vi skulle snarare våga påstå att vi inte tar arbeten från unga, utan att vi skapar arbetstillfällen för unga som annars hade haft en längre väg in på arbetsmarknaden.

Tiden som konsult innebär också ofta att du får möjlighet att utvecklas på många sätt, både privat och i arbetslivet. Är du anställd hos ett bemanningsbolag finns ofta möjligheten till regelbundna utbildningar, kurser och föreläsningar. Dessa belyser ofta ämnen som är direkt knutna till kompetens som är efterfrågad på arbetsmarknaden. Hos oss på Bara Posten Bemanning har vi dessutom ett konsultnätverk, RPB Insights, som sporrar konsultens mentala utveckling. Genom RPB Insights får våra konsulter lära sig om bland annat självledarskap, motivation och drivkrafter. Vi försöker på så sätt skapa engagemang, ökad självkänsla och bättre självledarskap.

Sammanfattningsvis är vi övertygade om att alla dessa pusselbitar ger en robust grund att stå på inför den första fasta anställningen.

Flera vägar till en fast anställning

Som ung arbetssökande via ett bemanningsbolag finns flera vägar till en fast anställning. En väg är direktrekrytering, vilket innebär att ett företag söker efter en specifik kompetens och bemanningsbolaget får möjligheten att hitta rätt person. Våra rekryterande konsultchefer har genom lång erfarenhet utvecklat förmågan att identifiera bolagets behov och företagskultur, för att på så sätt kunna presentera bästa kandidat för tjänsten.

Ett annat sätt att nå en fast anställning är hyr-köp, vilket betyder att du som konsult börjar på ett bemanningsuppdrag hos ett företag, med mål att senare bli övertagen och fast anställd hos bolaget. Hyr-köp är ett bra sätt för både konsulten och företaget att lära känna varandra innan en eventuell fast anställning.

Under 2022 fick många unga fast anställning via oss på Bara Posten Bemanning, hela 51,7 % av våra totala uppdrag ledde på ett eller annat sätt fram till en fast anställning. Det tycker vi är ett fint kvitto på att vi förstår kundens behov och inte minst att våra konsulter har hittat en arbetsplats de verkligen trivs på.

Vår konsult Caisa Kellerstam har tidigare delat med sig av sin syn på hur det är att jobba som konsult. Läs gärna Caisas inlägg här.

Tips på vägen

För att öka dina chanser till en fast anställning vill vi tipsa dig om några små, enkla steg på vägen.

  • Var öppen för branscher och företag du egentligen inte har för avsikt att arbeta inom. Det finns många faktorer som gör att det ändå kan vara ett väldigt intressant jobb för dig, te.x. en spännande produkt, trevliga kollegor, utvecklingsmöjligheter, en bra chef eller en givande företagskultur.
  • Ha en rak och tydlig dialog med din närmsta chef om att du har som mål att på sikt få en fast anställning hos företaget. Rätt chef ser ditt driv och engagemang.
  • Ge bemanningsbolag en chans att få matcha dina behov med ett eller flera företag. Bemanningsbolag har kontakt med många företag som söker personal, dina chanser att bli matchad till ett jobb är därför stora.
  • Var aktiv på LinkedIn och använd forumet till din fördel. Nätverkandet och delandet av jobb på LinkedIn har inga gränser! Se till att uppdatera din profil (eller kanske har du inte någon, då är det hög tid att skapa en profil idag!), engagera dig i frågor, skriv och dela content. Är du aktiv på LinkedIn kommer du snabbt att hitta många nya kontaktytor och vägar till ett potentiellt jobb.

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer hur även du kan bygga upp relevant erfarenhet som leder till din första anställning!

Mikael Berg

Key Account Manager

Maila mig!
070 – 343 40 32

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt