Att hitta balansen i livet och tackla sin framtidsoro

maj 22, 2020 |

Engagemang, vilja och social kompetens är ofta de egenskaper som efterfrågas i dagens serviceyrken. För att kunna leverera och bibehålla dessa egenskaper krävs balans och välmående både i yrkeslivet och på hemmaplan. Störs balansen av motgångar och hinder leder detta till stress, nedstämdhet och ibland också så långt som till psykisk ohälsa. Att ta livsavgörande beslut i en ständigt föränderlig värld och hela tiden bli matad med information ifrån vårt digitala samhälle kan sätta även den tryggaste ur balans. Hur ska man tänka för att undvika fallgroparna och hur boostar du ditt välmående hemma såväl som på jobbet?

Hög press på serviceyrken och oro för framtiden

Jag har arbetet inom servicebranschen i hela mitt liv och jag vet att i dessa yrken finns det inte mycket utrymme för att ha en dålig dag. Tummar man på ovan nämnda egenskaper leder det snabbt till att man inte kan utföra sitt jobb enligt arbetsgivarens önskemål vilket skapar än mer stress. Men vi är bara människor, och ibland har människor dåliga dagar.

Senaste tiden har det pratats mycket om hur unga människor mår sämre och sämre och det har också blivit märkbart för mig som jobbar med unga vuxna (19 och 25 år). Man oroar sig mycket inför framtiden, man vill prestera och det finns en stor press ifrån samhället som ständigt ställer nya krav, kräver utbildning, social förmåga och glädje inför förändringar och nya utmaningar. Nedan hittar du mina bäst tips för hur du kan resonera.

Hitta balansen

På jobbet
Ta pauser, gör prioriteringslistor och var objektiv i mötet med dina kollegor. Försök ha en positiv inställning även inför uppgifter som känns svåra och utmanande.

Våga även prata om ditt välbefinnande. Vänd dig till närmsta chef och var inte rädd för att söka hjälp, ibland krävs professionell hjälp för att få bukt med sitt välmående. Att vi har en öppen dialog om balans och välmående är det absolut viktigaste samt nödvändigaste verktyget till att minska psykisk ohälsa hos våra unga vuxna. I vårt ambassadörsnätvek RPB Insight är hantering av stress, att hitta balans i vardagen och förebyggande av psykisk ohälsa några ut av de viktiga ämnen vi kommer ta upp i höstens utbildningar.

Hemma
En uttjatad fras men dock så sann, ta hand om dig – gå promenader, träna, träffa familj och vänner. Försök att ha en personlig plan för hur du vill att ditt liv ska vara. Berätta för folk i din omgivning om dina önskemål och drömmar.

En annan viktig aspekt är också att i tid stoppa negativa tankegångar. Det är klurigt men ju mer du pausar och känner efter, ju enklare blir det att uppmärksamma dessa tankar i tid. En liten motgång kan leda till att man hamnar i en nedåtgående spiral av negativa tankar och helt plötsligt har den lilla motgången blivit ett oöverkomligt jätteproblem. Träna på att vara uppmärksam på vad som påverkar ditt mående uppåt och nedåt.

Detta är några enkla tips att ta med sig för välmående och för att minska stress. Kom ihåg att prata om denna typ av frågor, stanna upp för att fundera på hur du mår och vilka tankespöken du har. På så sätt är det enklare att se situationen från ett utomstående perspektiv, uppmärksamma hur din omgivning mår och hitta vägar som fungerar för dig och andra i din närhet.

Jenny Hansdotter

Consultant Manager

Maila mig!
070-343 40 32

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt