Att byta karriär

aug 24, 2020 |

Ibland får jag fortfarande frågan av äldre bekanta som undrar om jag vet vad jag vill jobba med när jag blir stor. Mitt svar är att jag vill jobba med många olika saker, de flesta finns troligtvis inte i mitt medvetande än. När jag vänder tillbaka frågan är det slående hur ofta svaret blir att personen inte vet vad han eller hon vill jobba med, halvvägs in i karriären. Känner du också igen dig?

Ta din tid

Om du ibland funderar på hur vardagen inom ett annat yrke skulle vara är du inte ensam. Lika klyschigt som det låter är det sant – det är aldrig för sent att byta karriär, och många har gjort det före dig. Ett genomtänkt och välplanerat byte har större möjligheter att lyckas. Säg inte upp dig så fort du känner att du vill vidare, ta istället tid för att fundera på vilka dina drivkrafter är och vad som motiverar dig. Glöm inte bort att fundera på vad som får dig att vilja skutta upp ur sängen på morgonen och som bidrar till ditt välmående. Kanske finns det sysselsättningar och möjligheter som du inte har övervägt än.

All tidigare erfarenhet du har ger dig fördelar, men det kan vara svårt att veta vad man vill göra och hur man ska ta sig dit. Som sagt, du är inte ensam. Våga ta hjälp från din omgivning både för att kartlägga vad du är bra på men också för att få tips och råd av personer som genomfört ett karriärsbyte. Det finns mycket att fundera över för att kartlägga din väg till nästa steg i karriären och för att underlätta bytet. Som ett steg på vägen har vi listat ett antal frågor du kan ställa dig för att börja trampa upp den fortfarande vildvuxna stigen vidare mot nya utmaningar. När du svarar på frågorna är det viktigt att du vågar drömma stort och samtidigt är ärlig mot dig själv, då ser du möjligheterna. Ett nästa steg är att koppla på ditt rationella jag för att lägga en mer detaljerad plan.

Frågeställningar

Vad brinner du för? Vad tycker du är kul? 

Vad passar dig som person?

Varför vill du byta karriär?

Om lön inte var med i bilden, vad skulle du jobba med?

Vad är du villig att tumma på?

Vad har du för mål, både på kort och lång sikt?

Hur ser din tidsplan ut?

Kan du redan nu se vilka kompetenser du saknar för att nå dit du vill? 

Hur ska du gå tillväga för att skaffa dessa?

Hur ska du komma i kontakt med den bransch du är nyfiken på?

Finns det någon i ditt nätverk som kan hjälpa dig på vägen?

Du skaffar dig erfarenhet längs vägen

Det kan vara svårt att känna till alla yrken som finns och även vad just du är bäst på. Förhoppningsvis känns det lite tydligare när du svarat på frågorna ovan. Om inte kan hjälp från en karriärscoach eller en mentor vara ett alternativ för att reda ut frågetecken och få vägledning.

Det går alltid att lära sig nya färdigheter om drivet finns. Gå en kurs online eller avsätt några månader för att få relevant erfarenhet så att övergången till ditt nya yrke blir smidig. Att vara proffs på någonting är självklart fördelaktigt i många situationer, men glöm inte bort att allt du upplever och gör ger dig erfarenhet. Även sådant du upplever utanför den nisch eller bransch du arbetar i, privat såväl som yrkesverksamt, får dig att bli mer kreativ och kan mycket väl tillföra nya perspektiv i ditt yrkesval.

Lycka till!

Pelin Suleiman

Customer Success Manager

Maila mig!
08-518 072 00

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt